1. Pregătirea, trasarea, fundarea
Nu trebuie să existe nici o denivelare pe spaţiul unde urmează să fie instalată structura. În cazul în care zona este denivelată, suprafaţa trebuie să fie egalată.
Instalarea începe prin amplasarea ancorelor locului de joacă în perimetrul unde urmează să fie montat (ancore=confectia metalică ce vine încastrată în fundaţie). Pentru alinierea cât mai bună a gropilor în care se vor poziţiona ancorele, folosiţi o sfoară.
Se vor marca în prealabil poziţiile ancorelor pentru a se putea excava. Adâncimea acestor gropi este de minim 40 cm. Pe durata montajului ancorelor trebuie să se ţină cont de distanţele dintre platforme conform planului de ancorare. Toate ancorele trebuie să fie instalate la acelaşi nivel pe teren. Se poate folosi un boloboc, pentru a verifica planeitatea. La final se toarnă beton şi se lasă să se întărească.
2. Ţevile verticale de susţinere
Acestea se montează peste ancore. Se montează una câte una conform planului de ancorare.
După ce stâlpii de susţinere au fost montaţi, se amplasează platformele pe aripioarele metalice şi se fixează cu şuruburi echipate cu şaibe.
Odată montajul terminat se verifică cu bolobocul planeitatea.
3. Instalare traverse
Trebuie determinat din faza incipientă a montajului unde vin puse traversele, înainte de fixarea stâlpilor pe ancore.
Traversa se bagă prin ţeavă înainte să fie fixată pe ancoră. Inele vor fi prinse sub traversă şi se fixează cu şuruburi şi piuliţe cu cap îngropat.
După fixarea traverselor, stâlpii de metal pot fi montaţi pe ancore. Aceştia trebuie fixaţi câte unul conform planului de ancorare.
4. Instalare leagăne (dacă există în echipare-opţional)
Traversa de sus a leagănului se introduce în lateralul piciorului acestuia şi apoi se fixează folosind şuruburi M8x120, şaibe şi piuliţe M10. Pe stâlpul vertical unde urmează să se prindă traversa se măsoară şi se marchează locul viitoarelor găuri. După efectuarea găurilor, se introduce talpa de legătură pe traversă şi se fixează cu şuruburi. Partea curbă a leagănului trebuie verificată cu bolobocul, apoi se îngroapă în ciment picioarele. Lanţurile se fixează pe ţeava de sus cu cleme, şuruburi şi piuliţe.
5. Instalarea toboganelor deschise
Piciorul de susţinere trebuie să fie montat pe tobogan. Prinderea se face cu două şuruburi M10. Piciorul de susţinere se fixează într-o groapă ţinându-se cont de distanţa şi conexiunea toboganului la structură. Apoi, toboganul este conectat la structură prin punerea sa la acelaşi nivel cu marginea platformei. Şuruburile sunt introduse prin găuri şi fixate cu piuliţe sub platformă. Capătul toboganului trebuie să fie la 25-30 de cm de pământ.
6. Instalare panouri acces tobogane
Panourile de acces se fixează mai întâi de platformă şi după aceea de stâlpii de susţinere cu ajutorul clemelor. Se fixează ghidajele de aliniere în găurile de pe tobogan. Şuruburile se fixează în găurile din platformă şi se strâng cu piuliţe cu şaibă. La final se fixează de stâlpii de susţinere prin prinderea cu cleme cu şuruburi.
7. Instalarea toboganelor cu tunel
Instalarea toboganelor tip tunel se face similar cu cea a toboganelor deschise, singura diferenţă constând în faptul că panoul de acces este fixat direct de tobogan. Se începe prin fixarea piciorului său de rezistentă. Acesta se fixează în groapă ţinându-se cont de conectarea la structură. Panoul de acces al toboganului se fixează de platformă cu piuliţe M8, iar de stâlpii de rezistentă, cu cleme.
8. Instalarea panourilor laterale din plastic
În părţile inferioare ale panourilor laterale se află încastrate şuruburi. Acestea se poziţionează astfel încât şuruburile să treacă prin găurile platformelor metalice şi se fixează cu şaibe şi şuruburi. În partea superioară se fixează de stâlpii verticali ai structurii cu ajutorul clemelor. Pentru aceasta, înainte de poziţionarea panourilor, se vor introduce orizontal prin găurile laterale barele metalice care vin prinse de cleme.
9. Instalarea scărilor şi a balustradelor de la scări
Scările trebuie să fie prinse de platformă cu şuruburi tip cap îngropat, şaibe şi piuliţe. Picioarele scărilor trebuie să fie fixate în gropi adânci de cca. 30 cm. Planeitatea se verifică cu bolobocul înaintea turnării betonului în gropi.
Balustradele sunt fixate de scări prin şuruburile şi piuliţele din partea de jos şi de stâlpii cu cleme în partea de sus.
Scările simple de 50 şi 100 cm. Sunt utilizate pentru conectarea a două platforme care sunt la înălţimi diferite.
Se fixează uşor cu şuruburi şi piuliţe de platforma mai joasă şi de mijlocul platformei mai înalte. În partea de sus a platformei mai înalte se fixează cu cleme.
10. Instalarea acoperişului
Se fixează pe capetele stâlpilor verticali ai structurii. Este necesară folosirea atât a şaibelor de plastic cu capac, cât şi a şaibelor metalice plate pentru a evita atât corodarea, cât şi destrangerea piuliţelor.
11.Ultimele verificări şi turnatul betonului
Întreaga structură trebuie verificată cu bolobocul. Dacă structura este echilibrată, se pot umple cu beton toate gropile (scări, tobogane, etc.).
După 24 de ore după turnarea betonului, toţi stâlpii trebuie sudati la ancore. Se recomandă vopsirea cu spray a zonei sudate (în culoarea stâlpilor).
Verificaţi toate şuruburile să fie strânse.
Obs:
1) Unelte şi scule recomandate pentru montaj:
- unelte de săpat în pământ: cazma, hârleţ, târnăcop, lopată, sapă, etc,
- unelte de preparat şi turnat betonul (dacă nu se aduce gata preparat din staţia de betoane),
- betonieră , găleţi, mistrie, cancioc, recipient pentru apă, roabă, etc,
- bormaşină electrică cu burghie pentru fier, diametre 8-10-12mm,
- polizor unghiular (flex) dotat cu discuri pentru metal,
- trusă cheie cu clicket şi capuri tubulare 10-22mm
- trusă de chei fixe cu dimensiuni între 10-19mm,
- nivelă (cu talpă magnetică) sau furtun de nivel, marker, ruletă,
- trusă de şurubelniţe, perie de sârmă, hârtie abrazivă,
- ciocan de cauciuc, ciocan metalic, cleşte patent.
Recomandăm folosirea unei echipe de minim 3 persoane.
2) Secţiune fundare (adâncimea de îngropare a structurii metalice cu ancore):