În 2006, se lansa de către Mol România în colaborare cu Fundația Pentru Parteneriat, programul pilot “Școli pentru mediu”. Acest progam avea ca scop implicarea copiilor și tinerilor, în proiecte de amenajare a spațiilor verzi, de implicare a școlilor și comunităților locale în reabilitarea sau crearea de spații verzi.
Programul s-a bucurat de un mare succes, iar colaborarea a continuat, lansând și anul acesta, al 11-lea consecutiv, concursul de proiecte intitulat “Spații Verzi”.
Cele doua componente ale programului, Spații Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate, urmăresc desfășurarea activităților de educație ecologică, respectiv popularizarea ariilor protejate din țara noastră, fiind derulate de diferite ONG-uri în parteneriat cu instituții sau firme private.
Suma disponibilă pentru 2016 este de 217.900,00 lei, iar suma maximă care poate fi cerută pentru un proiect, este 9.000,00 lei. Organizațiile non-guvernamentale interesate, pot să depună până la 10 februarie 2016, propunerile de proiecte pentru cele două componente ale programului. Acestea vor fi evaluate de către un juriu de specialitate, iar cele care vor primi finanțare vor fi anunțate până la sfârșitul lunii Martie.
Iată 3 idei care vor putea obține ușor popularitate în rândul mai multor categorii de vârstă!
Organizarea taberelor Junior Ranger se bucură de multă simpatie în rândul copiilor. Introducerea unor trasee concurs din lemn sau a unor trasee de echilibru vor oferi o mulțime de activități specifice dar și un aspect natural și elegant zonei amenajate. Mulțimea de elemente care compun aceste trasee (poduri, pereți de cățărare, plăci pe arcuri, plase de cățărare, trasee de roți, bârne fixe sau mobile) le transformă în alegeri inspirate pentru orice zonă cu activități în natură. Materialul din care sunt concepute este lemn tratat, impregnat împotriva infestării, cu un aspect natural, plăcut.
Inființarea sau amenajarea de centre de vizitare a ariilor protejate, este o idee pe cât de practică pe atât de utilă. Copiilor nu le plac momentele lungi de așteptare, pricinuite de aglomerațiile care se formează de obicei la vizitarea diferitelor rezervații sau parcuri naturale, însă acestea pot fi transformate în perioade de relaxare în natură.
Mobilierul este esențial în astfel de centre. Bancile cu masuțe din lemn, tradiționale, foișoarele sau scaunele ciupercuțe sunt utile și se încadreză perfect în mediu. O alta idee este aceea de combinații de structuri multiplay, care nu doar arată natural și pitoresc ci și abordează o joacă activă, prin turnurile și platformele care le compun, fiind deosebit de rezistente și multifuncționale.
Educația ecologica non-formală în rândul copiilor și tinerilor, se poate face chiar în comunitățile lor locale, prin crearea de zone de grădinărit accesibile tuturor vârstelor. Amplasarea câtorva suporturi de ghivece cu flori, elemente de grădinărit sau echipamente de gradină, vor arăta copiilor și tinerilor cât de simplu este să plantezi o floare, să îngrijești o plantă sau să adaugi un plus de frumusețe spațiilor în care locuiești. Aspectul plăcut și funcționalitatea simplă vor atrage spre implicare tot mai mulți membri ai comunităților locale, rezultatele fiind spectaculoase.
Nu-i greu să faci rost de idei pentru a-ți face viața frumoasă și sănătoasă. Dacă vrei să obții finanțare pentru ideile tale “verzi”, descarcă “ghidul solicitantului” pentru a vedea cum stau lucrurile și ce fel de documente ai nevoie, iar mai apoi completezi formularul “cerere de finantare” dacă te-ai decis să participi.
Pe http://www.spatiiverzi.org.ro/spatii-verzi/pa13/index poți găsi o mulțime de alte informații referitoare la acest proiect accesibil și la îndemână. Nu-ți rămâne decât să explorezi și să pui în practică idei, care-ți vor face viața mai frumoasă și mai plăcută.