A venit primăvara! Vremea plăcută de afară trimite copiii din nou la joacă în parcurile și locurile de joacă special amenajate. Dar cum arată acestea la început de sezon? Prezintă siguranță pentru micuții noștri?
Peste tot în lume, există o preocupare crescută din partea celor mari pentru siguranța la locurile de joacă. Există diverse programe, campanii sau săptămâni dedicate atât implementării de noutăți care să îmbunătățească condițiile la locurile de joacă cât și nenumărate abordări contructive, inițiative sau luări de poziție în acest sens.
Perioada 20-24 aprilie 2015, este declarată în SUA, săptămâna siguranței la locurile de joacă. Este o perioadă în care punctele centrale devin locurile de joacă în aer liber, aflate peste tot, în parcuri sau cartiere. Este un timp în care putem învăța să folosim corect locurile de joacă, să-i învățăm pe copii să fie responsabili și conștienți de eforturile pe care le depun adulții pentru a construi, întreține și menține aceste locuri funcționale și sigure.
Locurile de joacă nu devin sigure de la sine. Ele au nevoie de oameni ca noi, care să acționeze!
Cum ne putem implica? Iată câteva idei simple, pe care le putem împrumuta:
- Concepeți și distribuiți mini chestionare ca să aflați care sunt echipamentele de joacă favorite dar și cele mai puțin populare din cartierul vostru, precum și cele care prezintă un grad de uzură avansat.
- Am făcut și noi un chestionar pe care vă invităm să îl completați.
- Trimiteți scrisori primarului vostru încurajându-l să vi se alăture și să promoveze Săptămâna Siguranței la locurile de joacă.
- Concepeți și realizați afișe pe care să le lipiți în locurile publice, în care să-i implicați pe vecinii voștri, conștientizându-i de importanța siguranței la locurile de joacă.
- Insistați pentru inspecții și evaluări periodice ale locurilor de joacă.
- Faceți o provocare școlii din cartier la o săptămână cu activități în aer liber, pe terenul de joacă.
- Invitați un tehnician să vă vorbească despre siguranță, chiar în locurile de joacă.
- Verificați locurile de joacă din zona voastră. Dacă există suprafețe dure, deșeuri sau orice poate pune în pericol siguranța copiilor, anunțați organele competente și exprimați-vă îngrijorarea, oferindu-vă sprijinul pentru a le face din nou sigure.
- Sesizați presa locală despre eventualele probleme de siguranță la locul vostru de joacă
- Concepeți împreună cu copiii câteva reguli pentru joacă, pe care să le urmați, afișându-le la vedere.
Ce ziceți? Vi se pare greu să vă implicați? Credeți că avem nevoie și noi de o săptămână a siguranței la locurile de joacă?
http://www.playgroundsafety.org/safety-week/introduction – articolul in engleza despre eveniment