Interesul de care se bucură fitnessul urban în rândul populației precum și popularitatea crescândă în rândul tinerilor a street workout-ului, ne-au condus spre Doru Dorobăț, reprezentantul Federației Mondiale de Street Workout în România, unul dintre promotorii cei mai persistenti ai fitnessului urban.
Fondator al Studio Fitness Urban Oraștie și Fitness Urban Grup România, inițiator al mai multor campanii care implică mișcarea în aer liber, printre care și “ora națională de fitness”, acesta coordonează în prezent, alături de comunitățile locale Fitness Urban, amenajarea de parcuri de fitness și street workout în mai multe orașe din România.
Autor al cărții “Schimbare prin mișcare”, Doru a reprezentat țara noastră la Campionatul Mondial de Street Workout de la Riga (2013) și a participat la proiectul european “Fit your body, educate your mind” de la Struga, Macedonia, pentru integrarea tinerilor în societate, prin sport.
Loftrek: Este cunoscută implicarea ta în promovarea street workout-ului în România. Ce te motivează și care crezi că este impactul activităților tale?
Doru: Pot spune că am făcut pionierat în promovarea antrenamentelor cu propria greutate în aer liber, pentru că am văzut-o ca pe o soluție în demontarea mitului că, dacă vrei să ai un corp frumos modelat trebuie să mergi într-o sală. Am dovedit prin puterea exemplului că poți să slăbești și să-ți modelezi corpul fără aparate, fără săli, fără costuri ridicate sau timp pierdut zilnic.
Mișcarea pe care am lansat-o în 2012 a contribuit la inființarea mai multor parcuri de street workout & fitness urban în țară, fapt ce a condus la o creștere a numărului de practicanți.
Am mai reușit să organizez două campionate naționale de street workout, ultima ediție am adus-o chiar la tv, și mă refer la Sport.ro lucru ce a adus un nou suflu în rândul celor care se antrenează cu propria greutate.
Loftrek: Ești reprezentantul Federației Mondiale de Street Workout în România. Ce reprezintă această federație și ce obiective are?
Doru: Din 2012 am devenit reperezentantul Federației Mondiale în România, noi fiind a 13-a țară afiliată, acum fiind deja peste 60 .
Pentru că viziunea mea era de a promova fitnessul urban și street workout-ul în țara mea, mi-am spus că n-ar strica să le prezint planul meu celor de la federație, iar ei, după câteva luni de discuții și o întâlnire față în față la Riga in 2013, au fost de acord să-i reprezint în Romania.
Printre obiectivele noastre figurează atat crearea câte unui parc de street workout în fiecare oraș din țară, cat și organizarea de competiții de street workout și fitness urban.
Loftrek: Ai sesizat lipsa parcurilor de antrenament în aer liber și ai facilitat înființarea a 4 parcuri de fitness în România. Cum ai reușit?
Doru: Povestea parcurilor de antrenament începe odată cu momentul în care am vrut să aduc o schimbare în stilul meu de viață, mai exact să slăbesc și să duc un stil de viață activ. Atunci am sesizat că în Galați nu exista nici măcar o bară de tracțiune în vreun parc public, unde să mă pot antrena cu prietenii, ca să nu mai spun de altfel de aparate.
Soluția mea a fost să atrag atenția oficialităților și presei că lipsesc aceste parcuri și am făcut acest lucru printr-o pagină pe o rețea de socializare, în care strângeam like-uri, intitulata “Vrem training park în Galați”. Am promis că timp de două săptămâni strâng like-uri, și pentru fiecare dintre ele voi face 5 flotări în public. Am ajuns să fac astfel primul record național la flotări, eveniment bine primit de către presă și autoritățile locale, care au construit mai apoi, dupa schițele oferite de mine, un parc de street workout și încă trei de fitness urban.
După acest model, am legat comunități în țară și am demarat mai apoi o campanie de antrenament în care m-am implicat personal, reușind astfel să obținem două parcuri în Deva și Orăștie, precum și confirmări în Hunedoara și Craiova, iar la Iași, am câștigat finanțare pentru un parc, pentru care suntem în așteptarea unui teren de amplasare. Ultima reușită aparține comunității Fitness Urban Brăila, care a finalizat un parc de fitness urban din resurse proprii.
Loftrek: Ca instructor de fitness urban, auzi frecvent “vreau să slăbesc!”. Ce sfaturi ai pentru aceste persoane? Cum îi motivezi ca mișcarea sa le devină un mod de viață?
Doru: Nu există instructori de fitness urban. Sunt într-adevar și instructor și formator, însă ceea ce m-a ajutat în promovarea unui stil de viață sănătos a fost puterea exemplului, este singura care poate aduce schimbarea mult dorită de mine, în rândul tinerilor și nu numai.
Primesc des întrebări pe blogul meu fitnessurban.ro/blog/ despre cum putem să ne modelăm corpul cât mai repede. Recomand cu multă încredere articolele din seria “cea mai bună cură de slăbire, 1-2-3” unde explic pas cu pas ce trebuie facut ca să reduci procentajul de grăsime și să ajungi să ai un abdomen plat. Feedback-ul primit ca urmare a acestor articole mă face să garantez că metoda funcționează.
Loftrek: Există abordări inter-guvernamentale pentru îmbunătățirea sănătății publice, cum ar fi Healthy Chicago din SUA. Ai vreun proiect care ar putea implementa această inițiativă și la noi?
Nu am niciun proiect și sincer cred că schimbarea trebuie să vină din mediul privat și nu din partea instituțiilor care sunt consumatoare de fonduri. Comunitățile pot să facă foarte multe lucruri dacă sunt implicate, și o vor face mult mai repede decât multe dintre instituții.
Loftrek: Bucureștiul s-a alăturat mișcării globale “Rețeaua Orașelor Sănătoase din Europa”. Ai fost implicat direct în această mișcare?
Doru: Nu, nu am nicio legătură. În București ne chinuim să găsim sprijin pentru un spațiu unde să amplasăm un parc de street workout pentru care am găsit fonduri, însă birocrația ne împiedică deocamdată să trecem la realizarea lui concretă. Oricum suntem perseverenți, continuăm până reușim!
Loftrek: Ce părere ai despre conceptul 4F Circle – Generations Park, folosit de Echipa Olimpică a Germaniei? Dar despre echipamentul calisthenics?
Doru: Astfel de aparate de fitness ar trebui să se găsească în fiecare parc din țară. Am dovedit că sunt utile și cred că ar contribui enorm la promovarea mișcării în rândul tinerilor, dar și la combaterea sedentarismului și a obezității.
Loftrek: Un gând de încheiere pentru cititorii noștri
Doru: “Fit your body and educate your mind” este motto-ul după care mă ghidez și-l recomand tuturor celor care vor o schimbare în bine. Doar prin puterea exemplului personal poți schimba comunitățile în care traiești!
Loftrek: Este extraordinar să vezi cum oameni cu viziune și dorință de a schimba lucrurile în bine în România reușesc să facă acest lucru. Doru este un exemplu demn de urmat pentru schimbarea noastra a tuturor. Depinde de fiecare dintre noi să schimbăm lucrurile într-un mod constructiv. Fă și tu ceva în acest sens!