Echilibrul dintre joacă și mișcare este unul esențial în menținerea unui corp sănătos și a unei minți active, la toate vârstele. Să fie adevărat că și adulții au nevoie de joacă?
Iată câteva spații de joacă pentru adulți, relevante pentru preferințele europenilor :
Escape rooms – scapă din labirint
Escapes room sau camerele de evadare reprezintă provocări incitante, adresate celor mari. Concepute pentru diferite tipologii și personalități, acestea îmbină misterul cu exersarea abilităților vizuale, spațiale, fizice sau lingvistice, oferind puzzle-uri captivante și experiențe de neuitat. Echipa care intră în cameră va trebui să lucreze împreună, contra cronometru, pentru o evadare cât mai rapidă, fapt ce implică apelarea la cunoștințe și abilități individuale, intuiție, inteligență și forță de reacție, “ingrediente” neglijate frecvent în viața cotidiană.
Joacă și studiu
Universitatea Tehnică din Munchen își încurajază studenții să nu mai folosească scările sau liftul la etajele superioare, ci să coboare pe toboganele uriașe care “aterizează” la parter. Senzațiile unei asemenea alegeri conduc la creșterea randamentului intelectual și menținerea unei forme fizice bune, păstrând distracția la cote înalte.
Cățărare la înălțime
În Norvegia aruncăm o privire spre Mount Mitte, cațărătoarea gigantică de formă hexagonală, pentru adulți. O adevărată bijuterie arhitecturală pe trei niveluri, care însumează până la 1000 de activități diferite, concepute să satisfacă o paletă extinsă de provocari și distracție pentru amatorii de divertisment și mișcare. Individual sau pe echipe, activitățile care se pot practica sunt pe cât de complexe pe atât de incitante.
Spinning pe terasă
Scaunele titirez concepute de Thomas Heatherwick continuă să rămână în topul preferințelor încă de când au fost scoase spre testare. Inspirate după celebrele jucării “spinning”, aceste scaune se învârt asemeni unui fus, transformându-le într-un joc interactiv și amuzant.
Superkilen – parcul recreațiilor urbane
Se spune despre Superkilen din Copenhaga, că este definiția perfectă a unui loc de joacă pentru copii și adulți. Parcul este conceput sub forma unei piste de ciclism uriașe, plin de artă contemporană și diferite zone tematice, însumând mai multe pavilioane și piețe, cum ar fi Piața Roșie, Piața Neagră, Pavilionul Rus sau Parcul Verde. Diversitatea activităților alături de identitatea echipamentelor și a mobilierului urban importate din mai multe țări, transformă acest loc într-unul unic, care aduce un flux nou de multifuncționalitate în arhitectura urbană.
Lista ar putea continua cu cunoscutele lasser tag-uri, săli de parkour, centre tematice de mișcare (alpinism, aventură, fitness) sau așa numitele adult evenings (locurile de joacă ale copiilor utilizate seara de către cei mari), care acaparează din ce în ce mai mulți tineri, mai ales în țările europene.
Designerii și arhitecții au început să devină preocupați de crearea de spații inovative de relaxare destinate adulților, care împrumută particularitățile caracteristice jocului.
Aceste locuri de recreere sunt concepute cu echipamente clasice din domeniul jocului (leagăne, tobogane, balansoare sau cățărători), nemaifiind orientate doar spre copii. Ținta lor este segmentul adulților de toate vârstele și provocarea acestora la un mod de viață interactiv, cu tendințe clare spre amuzament și relaxare.
A fi mare nu înseamnă să nu te mai poți bucura de joacă și copilărie. Nevoia de a râde și a te distra predomină în ciuda programelor de lucru acaparante, continuând să figureze pe primele locuri în preferințele celor mari.
Ca urmare a acestui fapt, tendințele de dezvoltare a spațiilor publice care conțin elemente inspirate din locuri de joacă, câștigă notorietate. Există o mulțime de creații arhitecturale concepute să ofere adulților momente de joacă, relaxante și amuzante. Acestea conțin elemente specifice spațiilor pentru copii, pentru a le face cât mai interactive și creative, doar că sunt adaptate adulților.
Popularitatea acestor spații, ciudate pentru unii, arată că cei mai mulți oameni sunt doar niște versiuni mai mari de copii, care se bucură și se distrează când e vorba de joacă.
Locurile de joacă nu mai sunt demult un segment dedicat exclusiv copiilor, ci încep să câștige tot mai mult teren și în preferințele celor mari. Rămâne de văzut dacă acestea îi vor inspira și pe arhitecții de la noi, și dacă da, pe când ne vor oferi proiecte pentru asemenea spații publice.