Dincolo de numeroasele domenii de utilizare, pavimentele cauciucate au câteva caracteristici care le recomandă drept ideale atât pentru protecție cât și pentru rezistență, devenind alegerea optimă în amenajarea multor tipuri de suprafețe.
Ce sunt pavimentele elastice?
Denumite și pavimente cauciucate, dale de cauciuc sau pavele elastice, avand forme regulate si culori diferite, pavimentele elastice sunt utilizate la amenajarea suprafețelor având destinații dintre cele mai diferite. Sunt produse obținute prin reciclarea anvelopelor uzate, obținute din granule de cauciuc, perfect ecologice. Lipirea granulelor se face cu ajutorul unui adeziv poliuretanic, nontoxic, făcând pavimentele elastice în întregime reciclabile.
Care sunt avantajele utilizării acestor pavimente elastice?
În primul rând, rolul esențial de protecție, dobândit datorită gradului mare de absorbție al șocurilor la impact. Fiind elastice diminuează impactul la cădere, oferind protecție prin împiedicarea lovirii sau zgârierii care pot apărea în urma unei căderi pe o altfel de suprafață. Componența materialului din care sunt confecționate oferă un plus de rezistență, atât la abraziune cât și la trafic intens, conferindu-i o durată de viață mai lungă.
Grosimea dalelor de cauciuc se stabilește în funcție de destinația lor, implicit de gradul de absorbție al șocurilor dorit. Gradul de absorbție depinde de densitatea granulelor ce compun dalele. Pentru echipamentele de joacă, înalțimea critică de cădere este determinată în condiții de laborator, cu ajutorul unor dispozitive și instrumente speciale (accelerometru).
Prin montarea lor în pantă ușoară (2-3%) și prin intermediul rosturilor, asigură un drenaj aproape instantaneu, evitând formarea de acumulări de apă care pot produce alunecări sau derapaje. Suprafața dalelor este impermeabilă. Marginile superioare sunt rotunjite iar partea de dedesupt are piciorușe de sprijin care facilitează scurgerea rapidă a apei și ventilația. Au rezistență sporită la factorii de mediu, fiind rezistente atât la condițiile de îngheț cât și la ultraviolete, recomandându-le cu succes atât în interior cât și în exterior.
Care sunt domeniile de utilizare ale acestor pavimente?
Domeniile în care se folosesc sunt pe cât de diverse pe atât de comune. Începem cu locurile de joacă. Utilizarea acestora la suprafețele de impact elimină pericolul de lovire al copiilor, de zgâriere sau rănire, oferind atât siguranță cât și protecție. Se folosesc cu succes pentru parcuri, alei sau căi de acces, terase de restaurant sau proprii, terenuri de sport, grajduri pentru animale sau padocuri. Sunt utilizate și pentru pavarea perimetrală a piscinelor sau bazinelor dar și în exteriorul acestora, asigurând un trafic antiderapant, nefiind alunecoase nici atunci când sunt ude. De asemenea se mai pot utiliza la trepte, la podele flexibile sau ca izolatoare fonice și termice pentru podele sau pereți în spații destinate centrelor de recuperare, azilelor pentru persoane cu dizabilități sau sălilor de gimnastică.
Ce calități dețin pavimentele cauciucate comparativ cu alte materiale similare?
Sunt concepute și realizate conform SR EN 1177, garantând protecția corespunzătoare normelor în vigoare. Fiind elastice au capacitate crescută de absorbție a șocurilor mecanice, oferind siguranță sporită, dar și aspect îngrijit. Curățarea acestora este simplă iar datorită capacității de drenare a apei previn formarea noroiului, menținând suprafața curată chiar și pe vreme nefavorabilă. De asemenea protejază mediul prin reciclarea cauciucurilor uzate, reducând cantitatea de deșeuri și poluarea mediului înconjurător.
Pavimentele cauciucate se pot curăța cu ajutorul curațitoarelor sub presiune, cu soluții speciale, prin aplicarea acestora pe întreaga suprafață a pavimentelor și mai apoi cu apa, pentru limpezire, uscarea făcându-se foarte repede datorită suprafețelor impermeabile ale acestora.
Domeniile variate în care se pot folosi aceste pavimente le recomandă ca fiind o alegere inspirată pentru amenajarea suprafețelor diverse, oferind durabilitate, rezistență, calitate și aspect îngrijit. Orice suprafață amenajată cu pavimente elastice se va remarca prin eleganță și stil, oferind totodată un confort sporit, fiind nu doar îngrijită și aspectuoasă, ci și sigură pentru utilizatorii săi.
Investind în aceste tipuri de pavimente veți obține o protecție sporită și un grad de siguranță ridicat, fiind scutiți de neplăcerile cauzate de duritatea și inflexibilitatea altor materiale, dar și de cele provocate de umiditatea excesivă sau aspectul neîngrijit. Optând pentru pavimentele elastice veți evita pericolele de accidentare și veți spori semnificativ eleganța și confortul spațiului amenajat, beneficiind pe termen lung de avantajele acestuia.