Alegerea contextului de joaca – atributie sau optiune?

baia_sprie_1
Copii prefera jocul stimulativ

   Nu sunt putine ocaziile cand suntem abordati de catre copiii nostri cu expresia: “- Mami, tati, hai sa ne jucam!”. De cele mai multe ori suntem luati pe nepregatite, si ma intreb daca mai tinem minte cum e sa te joci. Parintii mei nu s-au jucat cu mine, sau daca au facut-o nu semana in nici un fel cu notiunea de joaca de acum. Copiii nostri sunt mult mai sclipitori decat erau cei din generatia noastra, mai exigenti, mai pretentiosi, iar joaca pentru ei nu mai este doar un cuvant care defineste o activitate ci este inteles ca o suma de factori si conditii, ca un concept complex si extrem de elaborat. Diferenta de perceptie a generatiilor referitoare la termenul joaca este una majora, fiindca evolutia acestui concept a adus valente noi de implementare a mai multor factori esentiali in cresterea si dezvoltarea copiilor.

   Termenul joaca, reprezinta acum un cumul de necesitati, capacitati si experiente, cu includere obligatorie a activitatilor cu rol in dezvoltarea sociala, psihica, emotionala si cognitiva a copiilor. Responsabilitatea alegerii contextului de joaca ii este atribuita parintelui, in mare parte datorita impactului major pe care jocul il are asupra dezvoltarii psihosomatice a copilului. E totuna daca copiii se joaca in camera lor singuri sau ii insotim la locurile de joaca amenajate? Este acelasi lucru daca micutul nostru se joaca solitar sau interactiv si asociativ? Conteaza daca echipamentele de joaca sunt profesionale sau improvizate?

   Cu siguranta ca da. Jocul nu mai este inteles doar ca o posibilitate de a ocoli plictiseala, ci ca un factor amplu de dezvoltare si crestere, exprimare si socializare, dar si cunoastere, explorare, comunicare. Compania Loftrek, profesionisti in amenajarea locurilor de joaca, ofera echipamente de joaca profesionale, concepute sa intruneasca toate caracteristicile pe care le implica o joaca activa si interactiva, dar si posibilitati de joaca simulate, in care datorita echipamentelor de joaca tematice copii se pot transforma in supereroi sau personaje pe care ei le adora. Pe langa siguranta pe care o ofera un echipament de joaca profesional, pe langa caracterul educativ si de stimulare a mobilitatii si miscarii, acestea mai ofera si o suma de exercitii de adaptabilitate la societatea complicata in care traim.

sighet_gradina_morii_1
Echipament de joaca multifunctional

   Este foarte important sa punem la dispozitia copiilor nostri echipamente de joaca reale, pe care pot sa le exploreze si sa le adapteze jocului lor, oferind permanent alternative de joaca si sugerand mereu noi experiente. Fiindca prin joc sunt activate toate domeniile de dezvoltare ale copiilor nostri, nu trebuie sa ne fie indiferent cum se joaca si nici unde. Viitorul adult isi dezvolta personalitatea prin toate formele jocului educativ, si defineste prin ele forme ale comunicarii si socializarii, indispensabile in societate. Cadrul si locatia pentru joaca nu trebuie sa fie alese  intamplator, contextul acestora fiind unul deosebit de important. Atunci cand avem posibilitatea de a alege, trebuie sa optam pentru un loc de joaca amenajat de profesionisti, beneficiind astfel de maximul avantajelor pe care acesta le insumeaza.