Azi o sa va propunem o tema care este de obicei abordata mai ales dintr-o perspectiva compasiva, copiii cu dizabilitati. Suntem obisnuiti oarecum cu posibilitatile scazute de implicare ale organelor competente in acest sector dar asta nu inseamna ca nu putem propune imbunatatiri eficiente pe termen lung, si aici ne gandim la un alt fel de abordare: integrarea prin incluziune. Probabil nu este o asociere de termeni foarte mediatizata si de aceea nici nu este suficient cunoscuta.
Ce inseamna in acceptiunea noastra integrare prin incluziune? In primul rand tratarea acestei categorii de copii fara marginalizare si fara a porni de la premisa unui handicap care ii impiedica sa duca o viata normala. Acesti copii sunt la fel ca toti copiii, au aceleasi pasiuni, ocupatii, vise. Ei pot face o multime de lucruri daca sunt incurajati si daca li se ofera niste conditii care in acceptiunea noastra ar trebui sa devina obligatorii. Noile legi impun obligativitatea rampelor in institutii si sustinerea programelor destinate persoanelor cu dizabilitati, in speranta facilitatii accesului acestor persoane in toate locurile publice.
Accesibilitatea este impedimentul principal al acestor persoane sau mai bine zis faptul ca ea nu exista decat limitat si restrans, datorita lipsei de implicare sau a faptului ca este o categorie sociala scazuta numeric. Daca aceasta ar fi extinsa sau ar deveni obligatorie lucrurile s-ar schimba in bine si integrarea persoanelor cu dizabilitati ar fi mult mai simpla si mai eficienta. In acceptiunea noastra, referitor la compartimentul locurilor de joaca, accesibilitatea acestor categorii de copii ar trebui sa devina obligatorie pentru ca asa este corect si etic.
Incurajam integrarea prin incluziune ca pe o notiune de normalitate cu siguranta obligatorie. In ciuda dizabilitatilor fizice placerea jocului fara bariere ii aduce pe copii impreuna, creand legaturi si construind acceptabilitatea in societate a tuturor, ca pe o normalitate. Imi amintesc ca am vazut de cateva ori privirile acelor copii cand se uitau la colegi de-ai lor care radeau zgomotos dandu-se in leagane sau tobogane ori alergand veseli spre casutele de joaca. Erau curioase, cercetatoare si dornice …erau privirile unor copii care viseaza la putiinta de a face lucruri normale, simple, firesti. Cum am putea sa-i ajutam in vreun fel pe acesti micuti defavorizati intr-o lume in care toti avem probleme?
Din fericire exista cateva compartimente specifice acestui segment, printre care si
echipamentele de joaca pentru copiii cu dizabilitati, oferite de firma
Loftrek. Noi propunem integrarea acestor echipamente in orice loc de joaca obisnuit pentru a incuraja incluziunea, joaca fara bariere care ii aduce pe copii impreuna si construieste legaturi prin joaca. Concepute cu rampe de acces speciale, acestea le ofera posibilitatea sa se joace alaturi de colegii lor, sa se bucure impreuna de integrare, socializare si divertisment folosind intreaga paleta de elemente de joaca clasice: tobogane, leagane, turnuri, jocuri tematice, cataratori, poduri fixe si culoare de trecere. Multifunctionale si multicolore ansamblurile de joaca dedicate acestei categorii de copii au dimensiuni impresionante, facandu-le adevarate orasele in miniatura, vesele, amuzante, prietenoase si mai ales atractive. Construite dupa normele de siguranta impuse si respectand toate standardele de calitate aceste echipamente devin o alegere fericita pentru orice parc sau
loc de joaca amenajat in aer liber, oferind si copiilor cu dizabilitati posibilitatea de a se bucura alaturi de ceilalti copii de zilele insorite.