2016 – Arhitectura si design pentru locuri de joaca

Natural, tematic, mixt

Într-o lume super tehnologizată, unde copiii devin dependenți de ecrane și device-uri, este mai necesar ca niciodată să-i atragem spre mișcare și joacă în aer liber.  Cum s-ar putea reinventa locurile de joacă și care sunt tendințele noilor generații de echipamente, pentru a putea atrage și susține interesul pentru petrecerea timpului în aer liber?

design-ul locurilor de joacă 1Evoluția jocului inspirat din natură

Potrivit mai multor producători, accentul se mută de pe personajele animate, preferate mai demult, pe modelele naturale. Acest lucru implică integrarea echipamentelor în peisajul existent, păstrând toate elementele naturale existente, cum ar fi copacii, formațiunile de rocă sau dealurile și colinele, fara a se neglija topografia, aspectul sau multifuncționalitatea.

Producătorii concep materiale noi, conforme cu standardele de siguranță, care imită culori și elemente naturale, prin textură și aspect.

Crearea de noi medii de joacă care să încurajeze un contact real cu natura este cea mai îmbrățișată tendință a ultimului deceniu. Designerii contribuie la crearea unor astfel de spații publice prin introducerea de trasee din lemn, zone cu nisip și apă sub diverse forme și utilizarea elementelor naturale existente, în mai multe feluri.

Natura poate oferi într-un mod unic confort, soare, umbră, adăpost și joacă pentru păsari, foșnet de frunze și adieri de vânt, lucruri prețioase pentru noi toți.

design-ul locurilor de joacă 2Mai multe oportunități de dezvoltare

Introducerea de către producători a mai multor opțiuni în modurile în care copiii utilizează echipamentele de joacă a devenit deja o necesitate. Caracteristicile specifice fiecărui echipament sunt atent gândite, astfel încât posibilitățile de abordare a activităților pentru care sunt concepute să fie cât mai diverse și mai inovatoare.

Furnizarea cât mai multor opțiuni de activități este necesară deoarece sporește interesul pentru echipament și poate dezvolta mai multe abilități ale copiilor, oferind nu doar abordari ci și adaptări multiple .

Cele mai populare echipamente în acest sens sunt structurile de cățărare, datorită numeroaselor posibilități în care pot fi utilizate, urmate de tiroliene, datorită flexibilității sporite și a nivelului de provocare, știindu-se că orice “se mișcă” crește acest nivel.

design-ul locurilor de joacă 3Tematici din ce în ce mai sofisticate

Caracteristicile pe care se construiesc tematicile pot fi diverse, întregul univers fiind o sursă de inspirație.

Astfel arta, muzica sau aventura, sunt provocări permanente pentru designerii de echipamente de joacă. Așa s-au născut echipamentele de joacă acustice, care emit sunete, panourile cu desene tip puzzle sau cu jocuri, parcurile tematice, jocurile inteligente, roboții, vapoarele sau trenulețele pe care le vedem în parcurile de joacă. Inventivitatea și perfecțiunea detaliului la echipamentele tematice este impresionantă, ultimele generații de echipamente de acest tip fiind uimitoare prin formă, încadrare în peisaj și funcționalitate.

În ultima vreme locurile de joacă au început să arate ca adevărate forturi, castele sau cetăți medievale, nave pirat, vehicule de toate felurile sau insule misterioase.

În multe cazuri, comunitățile optează pentru teme personalizate, specifice pentru mediul local. De exemplu un orașel feroviar va opta pentru echipamente trenuleț, unul montan pentru cetăți sau forturi, pe litoral vor avea succes vapoarele și navele, în mediile rurale tractoarele, iar în apropierea rezervațiilor naturale vor predomina animalele, podurile din frânghii sau tirolienele.

design-ul locurilor de joacă 6Multe dintre aceste tipuri de structuri se încadrează bine în ambient din punct de vedere estetic, oferind totodată posibilități de explorare și creativitate copiilor, elementele artistice fiind potențiate atent, pentru un peisaj ludic perfect. Folosirea culorii este diversificată dincolo de tonurile mate din trecut. La nivel internațional există tendința de adoptare a tonurilor naturale, însă acestea trebuie să se extindă dincolo de verde sau maro. Portocaliul, galbenul sau roșul sunt opțiuni care pot reflecta o paleta cu aspecte naturale de culoare, conferind personalitate, dinamism și vizibilitate.

design-ul locurilor de joacă 5Design pentru toate generațiile

O altă tendință în materie de locuri de joacă este aceea a utilizării lor de către toate generațiile. Producătorii au început să pună în aplicare modele și desene care includ această tendință multigenerațională.

În timp ce în unele zone urbane continuă să se construiască locuri de joacă “de buzunar” încercând să ofere tuturor copiilor accesul la joacă, în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie acestea s-au rărit semnificativ, în favoarea spațiilor destinate tuturor vârstelor, frecventate de întreaga familie. Aceștia susțin că copiii nu sunt singuri la joacă, fiind însoțiți de cel puțin un adult, frate mai mare sau bunic, motiv pentru care, la rândul lor, alimentează această tendință multigenerațională, care include oportunități de joacă și recreere și pentru ceilalți membri ai familiei, indiferent de vârstă.

Se caută permanent noi modalități de aducere împreună a parinților cu copiii la locurile de joacă, prin crearea de echipamente mixte, care pot fi utilizate simultan de către aceștia. Leaganele de acest gen și-au făcut o intrare triumfală pe piață, fiind deosebit de apreciate.

La locurile de joacă venim împreună, copii, părinți, frați, bunici, prieteni. Joaca este o tentație indiferent de vârstă. Satisfacerea unui public multigenerațional este imperativ necesară. Toate tendințele susțin diversificarea tipurilor de structuri de joacă astfel încât acestea să ofere oportunități de integrare tuturor generațiilor, interpretând un rol mai proeminent în cadrul spațiilor publice și a arealurilor dedicate petrecerii timpului în aer liber.

Ce credeți despre noile echipamente de joacă și cât de oportune vi se par aceste tendințe?