Loftrek ştie că planificarea amenajării unui spaţiu pentru fitness în aer liber de la început până la final poate reprezenta o provocare. De aceea ne-am gandit să vă punem la dispoziţie un ghid online. Echipa noastra vă poate ajuta în fiecare etapă.
Înainte de a începe este foarte important să cunoaşteţi capitolul de legislaţie cat si cel de siguranţă.
1. Planificarea bugetului pentru amenajarea unui spaţiu pentru fitness în aer liber
Bugetarea unui spaţiu pentru fitness în aer liber reprezintă primul pas din proces și este în mod cert pasul cel mai important. Costurile asociate fiecărui proiect de spaţiu pentru fitness în aer liber variază în funcție de câțiva factori.
Mai jos vă prezentăm câteva elemente cheie pe care este bine să le aveți în vedere pentru planificarea bugetului pentru spaţiul pentru fitness în aer liber.
Alegerea echipamentelor de fitness
Principalii factori care influențează alegerea echipamentelor sunt:
- grupele de vârstă care vor utiliza aparatele de fitness (copii, persoane cu dizabilitati sau persoane peste 12 ani);
- dimensiunea spațiului pe care doriți să îl alocați amenajării spatiului pentru fitness;
- tipurile de activități pe care doriți să le promovați (grupele de muschi, caracterul dinamic al activitatilor, etc );
- caracterul public sau privat al locului de fitness. Loftrek comercializează şi aparate de fitness cu loc de spaţiu publicitar;
- integrarea în ambient.
Va sugerăm să luați în considerare costurile care pot apărea pe durata de viață al spaţiului pentru fitness în aer liber. În afară de costurile de achiziție a echipamentelor de fitness, transport și instalare, pot apărea costuri de inspectare, întreținere, reparație, atât pentru echipamente, cât și pentru suprafața din perimetrul de siguranță a terenului de fitness.
Mobilier urban pentru spaţiile de fitness în aer liber
- în cazul în care doriți utilizarea mobilierului urban în perimetrul în care vor fi amplasate echipamentele de fitness, este necesar să alocați un buget și pentru acest tip de echipamente. Într-un astfel de proiect este indicat să luați în considerare și amplasarea elementelor de mobilier urban precum: bănci și mese, coșuri de gunoi, suporturi pentru biciclete.
Suprafaţa alocată spaţiului pentru fitness în aer liber
- stabiliți dimensiunea totală și formă spațiului alocat terenului pentru fitness în aer liber;
- având în vedere înălțimile mici de cădere de pe aceste aparate, în general suprafețele de siguranță ale aparatelor de fitness nu necesită un tratament special, fiind suficientă prezența gazonului. Dar datorită frecărilor repetate in aceleasi zone, este foarte dificilă menținerea acestuia. De aceea Loftrek recomandă tratarea acestui aspect similar ca si in cazul locurilor de joacă.
- decideți ce tip de material veți folosi pentru acoperirea suprafeței de siguranță (poate fi nisip, pietriș sau pavimente elastice); Tipul de suprafața utilizat are un impact major în costul terenului de fitness de-a lungul întregului sau ciclu de viață. Există mai multe tipuri de suprafețe care se potrivesc oricărui buget. Unele suprafețe necesită o întreținere simplă anuală (ex. pietriș/nisip), iar altele nu necesită nici un fel de întreținere (ex. suprafețele cauciucate). Întreținerea anuală înseamnă de cele mai multe ori completarea suprafeței cu material nou , în scopul menținerii capacității de absorbție a șocurilor. Atenție - nisipul sau pietrișul provoacă în timp o uzură mai ridicată a echipamentelor în comparație cu pavimentele elastice.
Transportul echipamentelor de fitness
- costul transportului echipamentelor de fitness până la locația în care vor fi instalate.
Cheltuielile de montaj au o pondere destul de mare în bugetul unui spaţiu exterior pentru fitness. Vă recomandăm să luați în calcul următoarele operațiuni (detaliat acestea sunt descrise la punctul 4 al acestui capitol):
- pregătirea terenului (îndepărtare vegetație - arbuști, trunchiuri de copaci, nivelare, verificare dacă nu există cabluri/conducte la mai puțin de 70 cm adâncime);
- instalarea echipamentului;
- instalarea suprafeței care va acoperi perimetrul de siguranță;
- eventuale costuri adiționale (deplasarea, diurnă, cazarea echipei de montaj, cheltuieli cu betonul, manipulări, depozitări, pază etc. Acestea trebuie anticipate și evaluate).
2. Designul spaţiului exterior pentru fitness
În această etapă este importantă stabilirea amplasării echipamnetelor alese în arealul alocat.
Vă recomandăm să țineți cont de zonele de siguranță ale fiecărui echipament. Pentru prevenirea și evitarea accidentelor, se interzice suprapunerea acestor zone. Deasemenea este interzisă existența elementelor de mobilier urban sau a vegetației pe aceste suprafețe.
Dacă în viitorul spatiu pentru fitness sunt prevăzute echipamente ce se adresează unor grupe de vârstă diferite, va recomandăm să le grupați astfel încât fluxurile de utilizatorii să se intersecteze cât mai puțin.
În cazul în care designul spatiului pentru fitness necesită modificări, împreună cu echipa tenhică vă vom oferi adaptarea potrivită, astfel încât echipamentul de fitness să corespundă standardelor de siguranță în vigoare.
3. Comanda echipamentelor pentru fitness
Plasarea comenzii pentru produsele dumneavoastră este foarte simplă. Va rugăm să ne trimiteți un email sau un fax cu datele de facturare și echipamentele pentru care optați, adresă de livrare și dacă doriți să optați pentru serviciile de instalare. În cel mai scurt timp posibil veți fi contactați de unul dintre colegii noștri pentru stabilirea detalilor.
4. Instalarea echipamentelor
În această secțiune vă oferim un ghid care conține lucrurile pe care este bine să le luați în considerare când faceți pregătirile pentru instalarea spaţiului pentru fitness în aer liber. De asemenea puteți regăsi informații referitoare la Întreținere și Supraveghere.
Deși instrucțiunile de instalare diferă în funcție de gamă și materialele utilizate de producători, există câteva operații comune care trebuiesc efectuate.
- stabilirea și trasarea amplasamentului.
- pregătirea terenului constând în decopertarea zonei, nivelarea terenului, drenarea acestuia unde este cazul. În această etapă este necesar un utilaj cu lamă.
- amplasarea echipamentelor premontate și verificarea respectării distanțelor zonelor de siguranță. Marcarea viitoarelor gropi de fixare în pământ a echipamentelor. Gropile trebuiesc executate la dimensiunile specificate de către producătorul echipamentelor de fitness. Dimensiunile lor sunt stabilite în funcție de greutatea și stabilitatea echipamentului.
- realizarea gropilor de fundare și amplasarea echipamentului în poziția definitivă. Acum se poate realiza montajul final cu toate accesorile, conform instrucțiunilor specifice.
- verificarea verticalității și orizontalității echipamentelor. Se realizează cu instrumente specifice nivela cu bule, furtun de nivel, fir cu plumb, nivela laser, etc.
- turnarea betonului în fundații. Atenție! Nivelul maxim al betonului trebuie să fie situat la -20cm față de cotă finală a suprafeței de cădere. Recomandăm folosirea unui beton cu întărire rapidă.
- instalarea suprafeței care va acoperi perimetrul de siguranță;
Important - Citiţi secţiunea de Standarde şi legislaţie cu privire la locurile de joacă
Deoarece ar fi dificil de publicat aici toate instrucțiunile detaliate pentru mii de produse, Loftrek le trimite în format electronic și tipărit beneficiarului în momentul achiziționării produselor.